Komentarze: 0
Składniki, 2 porcje:
• 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
• skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego
Marynata do łososia:
• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• szczypta ostrej papryki chili
Chutney żurawinowy:
• 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
• 2 łyżki octu ryżowego
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
• szczypta chili w proszku
• ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego
Przygotowanie:
Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.