Archiwum luty 2015


lut 21 2015 Ciabatta z dodatkami
Komentarze: 0

Składniki:

•    400 g mąki pszennej lub orkiszowej
•    1 łyżeczka soli
•    1 łyżeczka cukru
•    20 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant
•    300 g chłodnej wody


Dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone oregano, czosnek i masło czosnkowe, ewentualnie płatki owsiane, sezam, otręby

oraz:
oliwa do posmarowania blachy
oliwa extra vergine do posmarowania ciasta



Przygotowanie:

    Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, dokładnie pokruszone świeże drożdże lub drożdże sypkie. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką do połączenia się składników (około 30 sekund), ciasto będzie klejące i gęste. Miskę przykryć talerzem i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
    Blaszkę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na 5 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Ciasto można też zwijać (skręcać) nadając ciabattom im charakterystyczny kształt. Układać jedną ciabattę obok drugiej.
    Wierzch posmarować (niekoniecznie dokładnie) oliwą extra vergine, powciskać połówki pomidorków i posypać je solą, oregano i plasterkami czosnku. W inne ciabatty powciskać połówki oliwek a na innej położyć masło zmiksowane z natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Sól grubą ziarnistą dodać na ciasto przed samym pieczeniem. Można nie dodawać żadnych dodatków, posypać tylko sezamem, płatkami owsianymi lub otrębami.
    Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, około 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut.
    Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 20 minut (15 - 25 minut), do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lut 20 2015 Ryba z borowikami i krewetkami
Komentarze: 0

Składniki, 2 duże porcje:

•    2 świeże ryby wypatroszone, oczyszczone i oskrobane z łusek (np. barramundi, pstrąg, okoń, dorsz, dorada), każda o wadze około 350 g
•    2 ząbki czosnku w łupinkach
•    2 gałązki rozmarynu
•    4 średnie borowiki (świeże lub mrożone)
•    8 obranych krewetek (świeże lub mrożone)
•    8 pomidorków koktajlowych
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

•    oliwa z oliwek extra vergine
•    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru


oraz: folia aluminiowa, dwa mniejsze lub jedno duże naczynie żaroodporne
do podania: makaron, bagietka lub kasza jaglana



Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryby dokładnie opłukać, sprawdzić czy nie mają resztek łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą rybę wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu.
    Mrożone borowiki i krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na 3 części, krewetki naciąć do połowy tułowia po zewnętrznej stronie grzbietu i wyjąć czarne jelito. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i oprószyć szczyptą cukru.
    Ryby ułożyć na dużych kawałkach folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć na przemian kawałki grzybów, krewetki i pomidorki. Oprószyć wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą rybę polać 2 łyżkami oliwy extra vergine i posypać łyżką natki pietruszki.
    Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, zostawiając nieco przestrzeni w środku na gromadzącą się parę (dzięki niej ryba będzie się piekła). Ryby można też włożyć do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub dwóch mniejszych) i przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (jeśli pieczemy jedną rybę można ją piec 5 minut krócej). Sprawdzić mięso przy głowie czy jest już upieczone. Ryby o mniejszej lub większej wadze należy piec odpowiednio dłużej lub krócej.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lut 18 2015 Jajka faszerowane mozzarellą, pomidorami...
Komentarze: 0

Składniki:

• 4 jajka
• 1 kulka mozzarelli
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 8 liści bazylii
• 1 pomidor
• sól morska i świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

Ugotować jajka (włożyć na wrzątek i gotować przez 10 minut), obrać ze skorupek i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, włożyć je do miseczki i pokruszyć lub rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojoną w małą kosteczkę mozzarellę, oliwę i posiekane liście bazylii (2 liście pozostawić do dekoracji). Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę, dodać do reszty składników i wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić połówki białek, ułożyć na półmisku. Skropić oliwą, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, udekorować pozostałą posiekaną bazylią.

kuchmistrzprzedmiescia : :