Komentarze: 0
Składniki:
• 400 g mąki pszennej lub orkiszowej
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka cukru
• 20 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant
• 300 g chłodnej wody
Dodatki (dowolnie): gruboziarnista sól, pokrojone zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone oregano, czosnek i masło czosnkowe, ewentualnie płatki owsiane, sezam, otręby
oraz:
oliwa do posmarowania blachy
oliwa extra vergine do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, dokładnie pokruszone świeże drożdże lub drożdże sypkie. Wlać wodę i wymieszać składniki łyżką do połączenia się składników (około 30 sekund), ciasto będzie klejące i gęste. Miskę przykryć talerzem i odstawić w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika posmarować oliwą. Wyrośnięte ciasto wymieszać i oprószyć mąką. Podzielić na 5 części i naoliwionymi dłońmi rozciągnąć każdy kawałek na długość krótszego boku blaszki. Ciasto można też zwijać (skręcać) nadając ciabattom im charakterystyczny kształt. Układać jedną ciabattę obok drugiej.
Wierzch posmarować (niekoniecznie dokładnie) oliwą extra vergine, powciskać połówki pomidorków i posypać je solą, oregano i plasterkami czosnku. W inne ciabatty powciskać połówki oliwek a na innej położyć masło zmiksowane z natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem. Sól grubą ziarnistą dodać na ciasto przed samym pieczeniem. Można nie dodawać żadnych dodatków, posypać tylko sezamem, płatkami owsianymi lub otrębami.
Odstawić na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, około 250 stopni C. Po osiągnięciu wymaganej temperatury nagrzewać jeszcze piekarnik przez około 20 minut.
Blaszkę z ciastem wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez około 20 minut (15 - 25 minut), do czasu aż skórka będzie ładnie zrumieniona.