Archiwum listopad 2014


lis 12 2014 Kociołek Bosmana
Komentarze: 0

Składniki, 4-6 porcji:

•    600 g ośmiornicy (1 duża lub małe ośmiorniczki, mogą być mrożone)
•    400 g kalmarów (krążki, mogą być mrożone)
•    400 g krewetek Black Tiger (mogą być mrożone)
•    homar (może być mrożony, można pominąć jeśli nie możemy dostać)
•    350 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka oliwy
•    1/2 szklanki (125 ml) czerwonego wytrawnego wina
•    2 szklanki (500 ml) białego wytrawnego wina
•    400 ml passaty pomidorowej
•    1 szklanka (250 ml) wywaru z gotowania ośmiornicy


Przyprawy:

•    0,15 g szafranu (szczypta)
•    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
•    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
•    1 łyżeczka suszonego oregano
•    1 łyżeczka kminu rzymskiego
•    1 łyżeczka brązowego cukru
•    1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
•    szczypta czarnego pieprzu

•    do podania: natka pietruszki


Przygotowanie:

    Owoce morza rozmrozić (w tym celu można je dzień wcześniej przełożyć do lodówki lub jeśli nie mamy czasu włożyć na kilkanaście minut do zlewu pod mały strumień zimnej wody). Ośmiornicę ugotować. Krewetki obrać z pancerzy (pancerze zachować), następnie oczyścić (naciąć po wypukłej i wklęsłej stronie tułowia i wyjąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż całej krewetki). Homara przekroić wzdłuż na pół i oczyścić (pozostawić tylko białe mięso). Odciąć szczypce i odnogi.
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
    Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w dużym garnku na łyżce oliwy. Dodać czerwone i białe wino, pancerze krewetek, szczypce, odnogi i pancerz homara (bez mięsa), zagotować. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Łyżką cedzakową odłowić pancerze krewetek, wyrzucić.
    Do garnka dodać passatę pomidorową, wywar z gotowania ośmiornicy i wszystkie przyprawy. Zagotować, dodać pokrojone mięso ugotowanej ośmiornicy, kalmary i krewetki, resztę homara oraz pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodać parę łyżek białego wina i wymieszać. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 10 2014 Muffinki jaglano-dyniowe z żurawiną i orzechami...
Komentarze: 0

Składniki, 12 muffinów:

• 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
• przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego) lub roztopionego masła
• 4 łyżki miodu
• 2 jajka
• 1 szklanka zmielonej na mąkę (w młynku do kawy) kaszy jaglanej
• 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych wiórków kokosowych
• szczypta soli
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)


Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
    Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę.
    W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
    W trzeciej większej misce wymieszać zmieloną na mąkę kaszę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.
    Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut (dotknąć palcem muffinki czy jest już ścięta, zwarta i sprężysta). Wyjąć i przestudzić.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 07 2014 Ciasto gruszkowo-imbirowe
Komentarze: 0

Składniki:

• 175 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 200 g miękkiego masła
• 175 g drobnego cukru
• 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru
• 3 jajka roztrzepane
• 400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
• 1 łyżka brązowego cukru


Przygotowanie:

    Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, 175 g masła w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubić mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
    Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, tak aby zachodziły na siebie. Posypać brązowym cukrem i wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 04 2014 Naleśniki gryczane
Komentarze: 0

•    1 szklanka zmielonej na proszek kaszy gryczanej niepalonej
•    1 szklanka mąki kukurydzianej
•    2 jajka
•    3 szklanki zimnej wody (lub mleka lub mieszanki wody i mleka)
•    3 łyżki oliwy extra vergine


Przygotowanie:

Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę (1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, jajka, wodę lub mleko oraz oliwę. Zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie można już smażyć naleśniki, na małej 18 cm patelni, po ok. pół minuty z każdej strony.



Wersja 2 (naleśniki 100% gryczane):

•    1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
•    2 i 1/2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:

Do miski wsypać opłukaną kaszę gryczaną, dodać 1 szklankę zimnej wody i wstawić do lodówki na całą noc do namoczenia. Następnego dnia dodać resztę wody, szczyptę soli i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać więcej wody gdyby ciasto było za gęste (powinno dość łatwo rozprowadzać się po patelni). Smażyć naleśniki z dwóch stron, na małej patelni o średnicy ok. 18 cm, raz przewracając.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 03 2014 Tacos z pieczonym mięsem i pyszną salsą...
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

• połowa ilości mięsa upieczonego z tego przepisu
• 12 małych tortilli kukurydzianych o średnicy ok. 16-18 cm
• śmietana 12% do podania i opcjonalnie pokrojone awokado


Salsa z mango i pomidorków koktajlowych:

• 1 duże dojrzałe mango lub 2 średnie
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 4 łyżki posiekanej cebulki szalotki
• 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
• 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
• sok z 1 limonki
• szczypta soli


Przygotowanie:

    Przygotować mięso z tego przepisu.
    Salsa z mango i pomidorków koktajlowych: Mango umyć, obrać, pokroić w 1 cm kratkę prostopadle do środka owocu, sięgając pestki, następnie obkroić nożem miąższ, powstałą kosteczkę włożyć do miski. Dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki lub połówki, cebulkę, papryczkę, liście kolendry. Skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Przed podaniem doprawić solą.
    Tortille podgrzać na patelni, gdy są miękkie składać je na pół, nadziewać podgrzanym, począstkowanym mięsem, salsą z mango i pomidorków i odkładać na półmisek. Można też podawać po ostudzeniu, np. zapakować na lunch do pracy. Wówczas najlepiej przełożyć je tylko mięsem, samą salsę trzymać oddzielnie.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 02 2014 Tiramisu
Komentarze: 0

Składniki:

• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao












Wykonanie:

    Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
    Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
    Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
    Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
    Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

kuchmistrzprzedmiescia : :