Komentarze: 0
• 1 szklanka zmielonej na proszek kaszy gryczanej niepalonej
• 1 szklanka mąki kukurydzianej
• 2 jajka
• 3 szklanki zimnej wody (lub mleka lub mieszanki wody i mleka)
• 3 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Zmiksować na proszek kaszę gryczaną (np. w młynku do kawy) i odmierzyć 1 szklankę (1 szklanka to 250 ml). Dodać mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, jajka, wodę lub mleko oraz oliwę. Zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie można już smażyć naleśniki, na małej 18 cm patelni, po ok. pół minuty z każdej strony.
Wersja 2 (naleśniki 100% gryczane):
• 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
• 2 i 1/2 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypać opłukaną kaszę gryczaną, dodać 1 szklankę zimnej wody i wstawić do lodówki na całą noc do namoczenia. Następnego dnia dodać resztę wody, szczyptę soli i zmiksować blenderem na gładkie ciasto. Dodać więcej wody gdyby ciasto było za gęste (powinno dość łatwo rozprowadzać się po patelni). Smażyć naleśniki z dwóch stron, na małej patelni o średnicy ok. 18 cm, raz przewracając.