Archiwum marzec 2015


mar 04 2015 Pulpeciki z indyka
Komentarze: 0

Składniki, 6 sztuk:

• 70 g jarmużu
• 200 g filetów (sznycli) z piersi indyka
• 1 łyżeczka startego imbiru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżka szczypiorku
• 1 białko z małego jaja
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej



Przygotowanie:

    Umyty i już poszatkowany jarmuż wystarczy wyjąć z torebki i ugotować na parze (ok. 5 minut). Jeśli kupiliśmy jarmuż w liściach należy je opłukać, oderwać miękkie listki od twardego rdzenia pośrodku, odmierzyć 70 g i ugotować na parze. Ugotowany jarmuż rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na desce, ostudzić.
    Mięso drobno posiekać na desce, włożyć do miski, dodać jarmuż, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, szczypiorek, szczyptę drobno zmielonego pieprzu oraz białko jajka. Wymieszać, następnie dodać mąkę kukurydzianą i po ponownym wymieszaniu uformować 6 kulek.
    Kulki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy mięso jest już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy mięso jest ścięte. Wyłożyć na półmisek i skropić sosem sojowym i olejem sezamowym.


Można podawać w gorącym rosole orientalnym czyli zwykłym rosole/bulionie drobiowym zagotowanym ze startym imbirem, pokrojoną chili oraz doprawionym niewielką ilością sosu sojowego i oleju sezamowego. Do zupy można też dodać ugotowany makaron chow mein, posypać posiekaną dymką (szczypiorkiem) lub kolendrą.

kuchmistrzprzedmiescia : :
mar 01 2015 Paella z kurczakiem
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

•    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu
•    400 g piersi kurczaka
•    1 czerwona papryka
•    1 cukinia
•    2 ząbki czosnku
•    1 duży pomidor
•    3 łyżki oliwy
•    1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
•    1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
•    1/3 szklanki białego wina
•    4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    170 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli



opcjonalnie:
•    8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
•    drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:

    Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
    Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
    Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
    Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
    Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
    Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem jak przy paelli z owocami morza.