Archiwum 04 marca 2015


mar 04 2015 Pulpeciki z indyka
Komentarze: 0

Składniki, 6 sztuk:

• 70 g jarmużu
• 200 g filetów (sznycli) z piersi indyka
• 1 łyżeczka startego imbiru
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1 łyżka szczypiorku
• 1 białko z małego jaja
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej



Przygotowanie:

    Umyty i już poszatkowany jarmuż wystarczy wyjąć z torebki i ugotować na parze (ok. 5 minut). Jeśli kupiliśmy jarmuż w liściach należy je opłukać, oderwać miękkie listki od twardego rdzenia pośrodku, odmierzyć 70 g i ugotować na parze. Ugotowany jarmuż rozdrobnić w rozdrabniaczu lub drobno posiekać na desce, ostudzić.
    Mięso drobno posiekać na desce, włożyć do miski, dodać jarmuż, imbir, sos sojowy, olej sezamowy, szczypiorek, szczyptę drobno zmielonego pieprzu oraz białko jajka. Wymieszać, następnie dodać mąkę kukurydzianą i po ponownym wymieszaniu uformować 6 kulek.
    Kulki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze z gotującą się już wodą, przykryć i gotować przez ok. 8 minut. Jeśli nie mamy pewności czy mięso jest już gotowe, można przekroić jednego pulpeta i sprawdzić w samym środku czy mięso jest ścięte. Wyłożyć na półmisek i skropić sosem sojowym i olejem sezamowym.


Można podawać w gorącym rosole orientalnym czyli zwykłym rosole/bulionie drobiowym zagotowanym ze startym imbirem, pokrojoną chili oraz doprawionym niewielką ilością sosu sojowego i oleju sezamowego. Do zupy można też dodać ugotowany makaron chow mein, posypać posiekaną dymką (szczypiorkiem) lub kolendrą.

kuchmistrzprzedmiescia : :