Komentarze: 0
Składniki, 12 muffinów:
• 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)
• przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki oleju roślinnego (użyłam kokosowego) lub roztopionego masła
• 4 łyżki miodu
• 2 jajka
• 1 szklanka zmielonej na mąkę (w młynku do kawy) kaszy jaglanej
• 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych wiórków kokosowych
• szczypta soli
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 50 g orzechów włoskich
• 50 g żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 165 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę.
W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.
W trzeciej większej misce wymieszać zmieloną na mąkę kaszę jaglaną, mielone migdały, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.
Ciasto wyłożyć do formy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut (dotknąć palcem muffinki czy jest już ścięta, zwarta i sprężysta). Wyjąć i przestudzić.