Komentarze: 0
Składniki, 2 duże porcje:
• 2 świeże ryby wypatroszone, oczyszczone i oskrobane z łusek (np. barramundi, pstrąg, okoń, dorsz, dorada), każda o wadze około 350 g
• 2 ząbki czosnku w łupinkach
• 2 gałązki rozmarynu
• 4 średnie borowiki (świeże lub mrożone)
• 8 obranych krewetek (świeże lub mrożone)
• 8 pomidorków koktajlowych
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• oliwa z oliwek extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru
oraz: folia aluminiowa, dwa mniejsze lub jedno duże naczynie żaroodporne
do podania: makaron, bagietka lub kasza jaglana
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryby dokładnie opłukać, sprawdzić czy nie mają resztek łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą rybę wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu.
Mrożone borowiki i krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na 3 części, krewetki naciąć do połowy tułowia po zewnętrznej stronie grzbietu i wyjąć czarne jelito. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i oprószyć szczyptą cukru.
Ryby ułożyć na dużych kawałkach folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć na przemian kawałki grzybów, krewetki i pomidorki. Oprószyć wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą rybę polać 2 łyżkami oliwy extra vergine i posypać łyżką natki pietruszki.
Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, zostawiając nieco przestrzeni w środku na gromadzącą się parę (dzięki niej ryba będzie się piekła). Ryby można też włożyć do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub dwóch mniejszych) i przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (jeśli pieczemy jedną rybę można ją piec 5 minut krócej). Sprawdzić mięso przy głowie czy jest już upieczone. Ryby o mniejszej lub większej wadze należy piec odpowiednio dłużej lub krócej.