Archiwum 28 października 2014


paź 28 2014 Gulasz z łopatki z pomidorami i fasolką...
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

•    1 łyżka oliwy extra vergine
•    1 łyżka masła
•    1 cebula cukrowa
•    2 ząbki czosnku
•    500 g łopatki wieprzowej
•    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    700 g świeżych pomidorów (poza sezonem 1 i 1/2 puszki pomidorów)
•    przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta ostrej papryki
•    200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Przygotowanie:

    W garnku podgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę razem z obranym i przepołowionym czosnkiem. Dodać pokrojone w nieduże kawałeczki mięso (nie wycinamy tłuszczyków) i dokładnie je obsmażyć z każdej strony.
    Wlać wino i zagotować. Dodać 2 szklanki wody lub bulionu (użyłam wody) i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz miąższ pomidorów pokrojonych w kosteczkę (pomidory należy obrać ze skórki i po przekrojeniu na ćwiartki usunąć nasiona i sok z komór). Zagotować.
    Doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawy, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dodać przyciętą na końcach fasolkę, pokrojoną na 2 cm kawałki. Gotować przez ok. 20 minut (bez przykrycia jeśli sos powinien się trochę zredukować). Jeśli używamy mrożonej fasolki to wystarczy gotować ją krócej (ok. 10 minut). Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Czytaj więcej w BLOGU.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 28 2014 Involtini z bakłażana z mozzarellą
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz


Przygotowanie:

    Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
    W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć bakłażany na zwykłej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
    Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.

kuchmistrzprzedmiescia : :