Komentarze: 0
Składniki, 4 porcje:
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka masła
• 1 cebula cukrowa
• 2 ząbki czosnku
• 500 g łopatki wieprzowej
• 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 700 g świeżych pomidorów (poza sezonem 1 i 1/2 puszki pomidorów)
• przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta ostrej papryki
• 200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
W garnku podgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę razem z obranym i przepołowionym czosnkiem. Dodać pokrojone w nieduże kawałeczki mięso (nie wycinamy tłuszczyków) i dokładnie je obsmażyć z każdej strony.
Wlać wino i zagotować. Dodać 2 szklanki wody lub bulionu (użyłam wody) i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz miąższ pomidorów pokrojonych w kosteczkę (pomidory należy obrać ze skórki i po przekrojeniu na ćwiartki usunąć nasiona i sok z komór). Zagotować.
Doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawy, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dodać przyciętą na końcach fasolkę, pokrojoną na 2 cm kawałki. Gotować przez ok. 20 minut (bez przykrycia jeśli sos powinien się trochę zredukować). Jeśli używamy mrożonej fasolki to wystarczy gotować ją krócej (ok. 10 minut). Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Czytaj więcej w BLOGU.