Sałatka z serem halloumi (lub oscypkiem)
Komentarze: 0
Składniki, 2 porcje:
• 4 - 6 plasterków sera halloumi (lub oscypka)
• garść roszponki, rukoli, zwykłej sałaty lub szpinaku
• 4 małe kromki pieczywa (np. domowej ciabatty upieczonej z mąki razowej z dodatkiem suszonych pomidorów)
Dressing z konfiturą z czerwonej cebuli:
• 2 pełne łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis na konfiturę poniżej)
• 4 łyżki oliwy extra vergine
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
• świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce. Ser usmażyć na patelni na oliwie lub zgrillować na patelni grillowej uprzednio maczając ser w oliwie (ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty).
Na talerzach ułożyć sałatę, opieczone w tosterze chrupiące pieczywo, plasterki sera i dressing z konfitury z czerwonej cebuli, posypać świeżym tymiankiem lub oregano, w razie konieczności skropić dodatkową oliwą extra vergine, doprawić solą i pieprzem.
Dodaj komentarz