paź 30 2014

Sałatka z serem halloumi (lub oscypkiem)


Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

•    4 - 6 plasterków sera halloumi (lub oscypka)
•    garść roszponki, rukoli, zwykłej sałaty lub szpinaku
•    4 małe kromki pieczywa (np. domowej ciabatty upieczonej z mąki razowej z dodatkiem suszonych pomidorów)

Dressing z konfiturą z czerwonej cebuli:

•     2 pełne łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis na konfiturę poniżej)
•     4 łyżki oliwy extra vergine
•     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
•     1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
•     świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce. Ser usmażyć na patelni na oliwie lub zgrillować na patelni grillowej uprzednio maczając ser w oliwie (ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty).
Na talerzach ułożyć sałatę, opieczone w tosterze chrupiące pieczywo, plasterki sera i dressing z konfitury z czerwonej cebuli, posypać świeżym tymiankiem lub oregano, w razie konieczności skropić dodatkową oliwą extra vergine, doprawić solą i pieprzem.

kuchmistrzprzedmiescia : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz