Komentarze: 0
Składniki, 4 porcje:
• 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
• mleko lub woda do namoczenia bułki
• 1/2 kg mięsa mielonego*
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
• mąka pszenna do obtoczenia
• olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
* używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości
Wywar:
• około 400 - 500 ml wody
• 1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
• 1 łyżeczka masła
• 1 - 2 małe łyżeczka mąki
• 1 - 2 łyżeczki posiekanego koperku, lub więcej jeśli lubimy
Dodatki:
• tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki lub kasza jęczmienna, gryczana, ugotowany makaron, ogórek kiszony, surówka z marchewki, smażone buraczki lub marchewka z groszkiem
Przygotowanie:
Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. Możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.