paź 30 2014

Focaccia


Komentarze: 0

Składniki, 3 - 6 porcji:

•    8 g suchych drożdży instant
•    100 ml ciepłego mleka
•    600 g mąki
•    2 łyżeczki soli
•    4 łyżki oliwy

Dodatki:
•    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej

Do serwowania:
•    oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

Do pieczenia: 2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek

Przygotowanie:

    Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
    Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgine we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.

kuchmistrzprzedmiescia : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz