Focaccia
Komentarze: 0
Składniki, 3 - 6 porcji:
• 8 g suchych drożdży instant
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy
Dodatki:
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
• 1 gałązka świeżego rozmarynu
• 2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej
Do serwowania:
• oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)
Do pieczenia: 2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek
Przygotowanie:
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgine we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.
Dodaj komentarz