Komentarze: 0
Składniki, 4 porcje:
• połowa ilości mięsa upieczonego z tego przepisu
• 12 małych tortilli kukurydzianych o średnicy ok. 16-18 cm
• śmietana 12% do podania i opcjonalnie pokrojone awokado
Salsa z mango i pomidorków koktajlowych:
• 1 duże dojrzałe mango lub 2 średnie
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 4 łyżki posiekanej cebulki szalotki
• 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
• 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
• sok z 1 limonki
• szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotować mięso z tego przepisu.
Salsa z mango i pomidorków koktajlowych: Mango umyć, obrać, pokroić w 1 cm kratkę prostopadle do środka owocu, sięgając pestki, następnie obkroić nożem miąższ, powstałą kosteczkę włożyć do miski. Dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki lub połówki, cebulkę, papryczkę, liście kolendry. Skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Przed podaniem doprawić solą.
Tortille podgrzać na patelni, gdy są miękkie składać je na pół, nadziewać podgrzanym, począstkowanym mięsem, salsą z mango i pomidorków i odkładać na półmisek. Można też podawać po ostudzeniu, np. zapakować na lunch do pracy. Wówczas najlepiej przełożyć je tylko mięsem, samą salsę trzymać oddzielnie.