Najnowsze wpisy, strona 1


lis 03 2014 Tacos z pieczonym mięsem i pyszną salsą...
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

• połowa ilości mięsa upieczonego z tego przepisu
• 12 małych tortilli kukurydzianych o średnicy ok. 16-18 cm
• śmietana 12% do podania i opcjonalnie pokrojone awokado


Salsa z mango i pomidorków koktajlowych:

• 1 duże dojrzałe mango lub 2 średnie
• 250 g pomidorków koktajlowych
• 4 łyżki posiekanej cebulki szalotki
• 1 łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
• 1/2 szklanki listków świeżej kolendry
• sok z 1 limonki
• szczypta soli


Przygotowanie:

    Przygotować mięso z tego przepisu.
    Salsa z mango i pomidorków koktajlowych: Mango umyć, obrać, pokroić w 1 cm kratkę prostopadle do środka owocu, sięgając pestki, następnie obkroić nożem miąższ, powstałą kosteczkę włożyć do miski. Dodać pomidorki pokrojone na ćwiartki lub połówki, cebulkę, papryczkę, liście kolendry. Skropić sokiem z 1 limonki i wymieszać. Przed podaniem doprawić solą.
    Tortille podgrzać na patelni, gdy są miękkie składać je na pół, nadziewać podgrzanym, począstkowanym mięsem, salsą z mango i pomidorków i odkładać na półmisek. Można też podawać po ostudzeniu, np. zapakować na lunch do pracy. Wówczas najlepiej przełożyć je tylko mięsem, samą salsę trzymać oddzielnie.

kuchmistrzprzedmiescia : :
lis 02 2014 Tiramisu
Komentarze: 0

Składniki:

• 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka, w temperaturze pokojowej
• 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao












Wykonanie:

    Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić.
    Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez minimum 15 minut). Dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
    Do białek (można użyć wszystkie lub tylko 2 białka) dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone.
    Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub formie żaroodpornej. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu.
    Deser włożyć na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 30 2014 Łosoś w kokosowej panierce- gorąco polecam:)...
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
• skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

Marynata do łososia:

• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• szczypta ostrej papryki chili


Chutney żurawinowy:

•    1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki octu ryżowego
•    1 łyżka soku z limonki
•    1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
•    szczypta chili w proszku
•    ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego

Przygotowanie:

    Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
    Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
    Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 30 2014 Sałatka z serem halloumi (lub oscypkiem)
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

•    4 - 6 plasterków sera halloumi (lub oscypka)
•    garść roszponki, rukoli, zwykłej sałaty lub szpinaku
•    4 małe kromki pieczywa (np. domowej ciabatty upieczonej z mąki razowej z dodatkiem suszonych pomidorów)

Dressing z konfiturą z czerwonej cebuli:

•     2 pełne łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis na konfiturę poniżej)
•     4 łyżki oliwy extra vergine
•     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
•     1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
•     świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce. Ser usmażyć na patelni na oliwie lub zgrillować na patelni grillowej uprzednio maczając ser w oliwie (ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty).
Na talerzach ułożyć sałatę, opieczone w tosterze chrupiące pieczywo, plasterki sera i dressing z konfitury z czerwonej cebuli, posypać świeżym tymiankiem lub oregano, w razie konieczności skropić dodatkową oliwą extra vergine, doprawić solą i pieprzem.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 30 2014 Focaccia
Komentarze: 0

Składniki, 3 - 6 porcji:

•    8 g suchych drożdży instant
•    100 ml ciepłego mleka
•    600 g mąki
•    2 łyżeczki soli
•    4 łyżki oliwy

Dodatki:
•    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej

Do serwowania:
•    oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

Do pieczenia: 2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek

Przygotowanie:

    Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
    Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgine we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 28 2014 Gulasz z łopatki z pomidorami i fasolką...
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

•    1 łyżka oliwy extra vergine
•    1 łyżka masła
•    1 cebula cukrowa
•    2 ząbki czosnku
•    500 g łopatki wieprzowej
•    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    700 g świeżych pomidorów (poza sezonem 1 i 1/2 puszki pomidorów)
•    przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta ostrej papryki
•    200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Przygotowanie:

    W garnku podgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę razem z obranym i przepołowionym czosnkiem. Dodać pokrojone w nieduże kawałeczki mięso (nie wycinamy tłuszczyków) i dokładnie je obsmażyć z każdej strony.
    Wlać wino i zagotować. Dodać 2 szklanki wody lub bulionu (użyłam wody) i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz miąższ pomidorów pokrojonych w kosteczkę (pomidory należy obrać ze skórki i po przekrojeniu na ćwiartki usunąć nasiona i sok z komór). Zagotować.
    Doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawy, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dodać przyciętą na końcach fasolkę, pokrojoną na 2 cm kawałki. Gotować przez ok. 20 minut (bez przykrycia jeśli sos powinien się trochę zredukować). Jeśli używamy mrożonej fasolki to wystarczy gotować ją krócej (ok. 10 minut). Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Czytaj więcej w BLOGU.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 28 2014 Involtini z bakłażana z mozzarellą
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1/2 ząbka czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 1 - 2 fileciki anchois
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz


Przygotowanie:

    Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
    W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć bakłażany na zwykłej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
    Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 26 2014 Pulpeciki mięsne w sosie koperkowym
Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

• 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
• mleko lub woda do namoczenia bułki
• 1/2 kg mięsa mielonego*
• 1 średnia cebula starta na tartce
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego

• mąka pszenna do obtoczenia
• olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki

* używam cielęcego np. z udźca, szynki, może być mielone z szynki wieprzowej lub inne dobrej jakości




Wywar:
• około 400 - 500 ml wody
• 1 średnia marchewka i 1 mała pietruszka, starte na tarce o większych oczkach
• 1 łyżeczka masła
• 1 - 2 małe łyżeczka mąki
• 1 - 2 łyżeczki posiekanego koperku, lub więcej jeśli lubimy

Dodatki:
• tłuczone ziemniaki z dodatkiem masła i śmietanki lub kasza jęczmienna, gryczana, ugotowany makaron, ogórek kiszony, surówka z marchewki, smażone buraczki lub marchewka z groszkiem



Przygotowanie:

    Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju.
    Po obsmażeniu kulki wrzucić na wrzący wywar. Wywar zaczynamy przygotowywać chwilkę wcześniej: w garnku zagotować wodę, dodać marchewkę, pietruszkę i lekko posolić (w razie potrzeby wywar można później jeszcze dosolić). Dodać łyżeczkę masła oraz włożyć usmażone pulpeciki. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować powoli, na małym ogniu, przez około 20 minut.
    Pod koniec gotowania można zagęścić sos mąką, którą przesiewamy przez sitko, po troszeczku, bezpośrednio do wywaru. Możemy też rozprowadzić mąkę najpierw z 2 łyżkami wody, później dodać kilka łyżek wywaru i po wymieszaniu wszystko wlać do garnka z pulpecikami, zagotować.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 25 2014 Pieczona gęś
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 1 gęś wypatroszona, około 4 - 4,5 kg, świeża lub mrożona
• 1 duże kwaśne i twarde jabłko np. szara reneta lub boiken
• około 1 łyżka soli morskiej
• 1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
• 3 łyżeczki kminku
• 3 łyżeczki suszonego tymianku
• 4 ząbki czosnku
• 1 szklanka soku jabłkowego np. z antonówek lub 1/2 szklanki soku i 1/2 szklanki cydru


Potrzebna będzie: gęsiarka z pokrywą (lub duże naczynie żaroodporne z pokrywą lub garnek rzymski z pokrywą).

Przykładowe dodatki, do wyboru:

żurawina
ziemniaki podsmażane na gęsim tłuszczu
ziemniaki w papilotach
gruszki pieczone w cynamonie
szybki sos wiśniowy (lub śliwkowy)
risotto jabłkowe
risotto z gruszką
ryż z płatkami migdałów
sałatka z jabłkiem i winogronami
surówka z czerwonej kapusty
pieczone jabłka


Przygotowanie:

    Gęś mrożoną dokładnie rozmrozić (kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej lub 2 dni w lodówce). Sprawdzić czy w środku gęsi nie ma woreczka z podrobami, jeśli jest - wyjąć go i odłożyć do lodówki (z wątróbek można zrobić pâté lub np. wykorzystać do pasztetu). Do środka gęsi włożyć pokrojone na ćwiartki jabłko. Gęś oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem i tymiankiem, obłożyć czosnkiem i włożyć do naczynia piersiami do dołu. Tak przygotowaną gęś można przechować przez noc w chłodnym miejscu lub od razu upiec.
    Piekarnik nagrzać do 130°C. Na dno naczynia wlać sok jabłkowy i cydr, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec cały czas pod przykryciem przez 8 godzin.
    Po upieczeniu zdjąć pokrywkę i gęś zrumienić z dwóch stron pod mocno rozgrzanym grillem w piekarniku, lub - jeśli nie mamy funkcji grilla - w wysokiej temperaturze, około 240°C. Cały proces zrumienienia musi odbyć się bardzo szybko (maksymalnie po kilka minut z każdej strony) aby nie wysuszyć mięsa (najlepiej więc wyjąć gęś z piekarnika na czas jego nagrzewania do wyższej temperatury).
    Wyjąć gęś na deskę. Tłuszczu i soku z naczynia nie wylewać. Gęś pokroić ostrym nożem i nożycami do drobiu: najpierw odciąć skrzydła, później udka, następnie przekroić korpus na pół i wyciąć piersi. Podawać z dodatkami.


Co zrobić z pozostałościami po upieczonej gęsi:

    Łyżką wazową zebrać warstwę tłuszczu z naczynia (otrzymamy około 1 i 1/2 litra tłuszczu), płyn na dnie wylać. Tłuszcz można przechowywać dość długo w lodówce, to najlepszy tłuszcz do smażenia. W tym tłuszczu można też zrobić pyszne confit kacze lub gęsie.
    Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania pysznego rosołu (polecam rosół w stylu orientalnym).