Archiwum 30 października 2014


paź 30 2014 Łosoś w kokosowej panierce- gorąco polecam:)...
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
• skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

Marynata do łososia:

• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• szczypta ostrej papryki chili


Chutney żurawinowy:

•    1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki octu ryżowego
•    1 łyżka soku z limonki
•    1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
•    szczypta chili w proszku
•    ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego

Przygotowanie:

    Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
    Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
    Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 30 2014 Sałatka z serem halloumi (lub oscypkiem)
Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

•    4 - 6 plasterków sera halloumi (lub oscypka)
•    garść roszponki, rukoli, zwykłej sałaty lub szpinaku
•    4 małe kromki pieczywa (np. domowej ciabatty upieczonej z mąki razowej z dodatkiem suszonych pomidorów)

Dressing z konfiturą z czerwonej cebuli:

•     2 pełne łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis na konfiturę poniżej)
•     4 łyżki oliwy extra vergine
•     sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
•     1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego
•     świeży tymianek lub rozmaryn (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Przygotować dressing mieszając wszystkie składniki w miseczce. Ser usmażyć na patelni na oliwie lub zgrillować na patelni grillowej uprzednio maczając ser w oliwie (ser smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż będzie chrupiący i złoty).
Na talerzach ułożyć sałatę, opieczone w tosterze chrupiące pieczywo, plasterki sera i dressing z konfitury z czerwonej cebuli, posypać świeżym tymiankiem lub oregano, w razie konieczności skropić dodatkową oliwą extra vergine, doprawić solą i pieprzem.

kuchmistrzprzedmiescia : :
paź 30 2014 Focaccia
Komentarze: 0

Składniki, 3 - 6 porcji:

•    8 g suchych drożdży instant
•    100 ml ciepłego mleka
•    600 g mąki
•    2 łyżeczki soli
•    4 łyżki oliwy

Dodatki:
•    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    2 szczypty soli morskiej gruboziarnistej

Do serwowania:
•    oliwa z oliwek z suszonymi ziołami (np. oregano) lub świeżymi (np. rozmaryn, tymianek, oregano)

Do pieczenia: 2 formy o wymiarach około 23 x 33 cm lub jedna większa blacha, posmarowane oliwą z oliwek

Przygotowanie:

    Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz około 350 - 400 ml ciepłej wody. Wyrabiać ręcznie przez 15 minut lub mikserem - 10 minut.
    Ciasto przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1 i 1/2 - 2 godziny lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Formy lub formę posmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, ugniatając je palcami. Końcem drewnianej łyżki zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wlać oliwę z oliwek extra virgine we wgłębienia ciasta oraz powkładać w nie świeży rozmaryn. Posypać solą morską i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut, do czasu aż wierzch i spód się zrumieni.

kuchmistrzprzedmiescia : :