paź 30 2014

Łosoś w kokosowej panierce- gorąco polecam:)...


Komentarze: 0

Składniki, 2 porcje:

• 2 filety z łososia każdy po ok. 150 g
• 5 łyżek wiórków kokosowych
• 100 g tajskiego ryżu jaśminowego
• skórka z 1 limonki + 1 łyżka soku z limonki
• 1/3 łyżeczki mielonego imbiru w proszku
• opcjonalnie: 2 łyżeczki oleju kokosowego

Marynata do łososia:

• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
• 2 łyżki soku z limonki
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine
• szczypta ostrej papryki chili


Chutney żurawinowy:

•    1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki octu ryżowego
•    1 łyżka soku z limonki
•    1 łyżka brązowego cukru lub syropu klonowego
•    szczypta chili w proszku
•    ok. 1/4 szklanki soku żurawinowego lub malinowego

Przygotowanie:

    Z łososia odciąć skórę, filet opłukać, osuszyć, podzielić na 2 porcje. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać składniki marynaty: starty imbir, sok z limonki, miód, oliwę i ostrą paprykę. Powstałą marynatą wysmarować łososia, odłożyć na ok. 20 minut.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Łososia obtoczyć w wiórkach kokosowych, docisnąć, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec przez 18 minut.
    Ryż wrzucić na osolony wrzątek i gotować do miękkości przez ok. 10 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dodać skórkę i sok z limonki, mielony imbir w proszku oraz olej kokosowy, wymieszać.
    Łososia położyć na ryżu i podawać z żurawiną.

kuchmistrzprzedmiescia : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz