Archiwum 20 lutego 2015


lut 20 2015 Ryba z borowikami i krewetkami
Komentarze: 0

Składniki, 2 duże porcje:

•    2 świeże ryby wypatroszone, oczyszczone i oskrobane z łusek (np. barramundi, pstrąg, okoń, dorsz, dorada), każda o wadze około 350 g
•    2 ząbki czosnku w łupinkach
•    2 gałązki rozmarynu
•    4 średnie borowiki (świeże lub mrożone)
•    8 obranych krewetek (świeże lub mrożone)
•    8 pomidorków koktajlowych
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

•    oliwa z oliwek extra vergine
•    sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta cukru


oraz: folia aluminiowa, dwa mniejsze lub jedno duże naczynie żaroodporne
do podania: makaron, bagietka lub kasza jaglana



Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ryby dokładnie opłukać, sprawdzić czy nie mają resztek łusek, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. Każdą rybę wysmarować 2 łyżkami oliwy extra vergine. Do środka włożyć po jednym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu.
    Mrożone borowiki i krewetki rozmrozić, opłukać i osuszyć. Grzyby pokroić na 3 części, krewetki naciąć do połowy tułowia po zewnętrznej stronie grzbietu i wyjąć czarne jelito. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki i oprószyć szczyptą cukru.
    Ryby ułożyć na dużych kawałkach folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu położyć na przemian kawałki grzybów, krewetki i pomidorki. Oprószyć wszystko solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Każdą rybę polać 2 łyżkami oliwy extra vergine i posypać łyżką natki pietruszki.
    Ryby zawinąć szczelnie w folię aluminiową, zostawiając nieco przestrzeni w środku na gromadzącą się parę (dzięki niej ryba będzie się piekła). Ryby można też włożyć do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub dwóch mniejszych) i przykryć szczelnie kawałkiem folii aluminiowej lub pokrywą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut (jeśli pieczemy jedną rybę można ją piec 5 minut krócej). Sprawdzić mięso przy głowie czy jest już upieczone. Ryby o mniejszej lub większej wadze należy piec odpowiednio dłużej lub krócej.

kuchmistrzprzedmiescia : :