paź 28 2014

Gulasz z łopatki z pomidorami i fasolką...


Komentarze: 0

Składniki, 4 porcje:

•    1 łyżka oliwy extra vergine
•    1 łyżka masła
•    1 cebula cukrowa
•    2 ząbki czosnku
•    500 g łopatki wieprzowej
•    1/2 szklanki białego wina wytrawnego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    700 g świeżych pomidorów (poza sezonem 1 i 1/2 puszki pomidorów)
•    przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/3 łyżeczki tymianku, szczypta ostrej papryki
•    200 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
•    2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Przygotowanie:

    W garnku podgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę razem z obranym i przepołowionym czosnkiem. Dodać pokrojone w nieduże kawałeczki mięso (nie wycinamy tłuszczyków) i dokładnie je obsmażyć z każdej strony.
    Wlać wino i zagotować. Dodać 2 szklanki wody lub bulionu (użyłam wody) i zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy oraz miąższ pomidorów pokrojonych w kosteczkę (pomidory należy obrać ze skórki i po przekrojeniu na ćwiartki usunąć nasiona i sok z komór). Zagotować.
    Doprawić solą, pieprzem i dodać przyprawy, przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dodać przyciętą na końcach fasolkę, pokrojoną na 2 cm kawałki. Gotować przez ok. 20 minut (bez przykrycia jeśli sos powinien się trochę zredukować). Jeśli używamy mrożonej fasolki to wystarczy gotować ją krócej (ok. 10 minut). Na koniec wymieszać z natką pietruszki. Czytaj więcej w BLOGU.

kuchmistrzprzedmiescia : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz