Dal z grochu i kaszy jaglanej
Komentarze: 0
Składniki, 2-4 porcje:
• 100 g grochu łuskanego połówki*
• 1/3 szklanki kaszy jaglanej
• 1 duży pomidor (lub 1/2 puszki krojonych pomidorów)
• 1 papryczka chili
• 1 ząbek czosnku
• przyprawy: 1 łyżeczka imbiru w proszku lub 2 łyżeczki tartego świeżego, 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki kurkumy
• 5 szklanek (1,25 litra) wody źródlanej lub dobrego bulionu
• 3 suszone daktyle (użyłam eko)
• 2 łyżki oleju arganowego lub lnianego
• świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Groch dokładnie opłukać w ciepłej wodzie, aż woda będzie klarowna. Zalać świeżą zimną wodą i namaczać przez 1 godzinę.
Do szerokiego garnka włożyć odcedzony groch, dodać opłukaną w ciepłej wodzie i odcedzoną kaszę jaglaną, obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, posiekaną papryczkę chili bez pestek, starty czosnek, przyprawy, posiekane daktyle. Wlać wodę i zagotować. Nie dodawać jeszcze soli.
Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut do miękkości grochu. Na koniec doprawić solą morską i dodać olej arganowy lub lniany. Podawać z kolendrą.
Dodaj komentarz